Что показывает общий анализ крови? mai multe
Mese programate - Pauze alimentare.
Tot ce trebuie să știi
26.10.2020
Cel mai popular tip de regim alimentar este cunoscut sub denumirea de „Pauză alimentară”. Persoanele care deja au încercat o astfel de alimentație o utilizează și în continuare pe parcursul vieții.
Fiind un program apreciat de mulți specialiști, oferă multe beneficii, precum ar fi scăderea greutății corporale, îmbunătățirea dispoziției, mărirea concentrației și atenției în timpul diferitor activități, contribuie și la menținerea în limitele normei a tuturor indicilor vitali (pulsul, tensiunea arterială, valorile analizelor medicale etc.).
Pauzele alimentare înseamnă intervalul de timp când aveți anumite ore pentru mese programate, după care faceți un repaus fără mâncare. Există mai multe tipuri de pauze alimentare: 20/4, 16/8, 14/10 și pauza alimentară de 24 ore - o zi în săptămână. O altă variantă este dieta 5/2, adică 2 zile în săptămână se permite doar 500 kcal pe zi, iar în restul zilelor - alimentație obișnuită, orientată spre mâncare sănătoasă.
Care este beneficiul și secretul unui astfel de tip de alimentație?
O perioadă lungă de timp se consideră că efectul principal ar fi diminuarea formării radicalilor liberi și micșorarea masei corporale. Însă, cercetările efectuate asupra animalelor și oamenilor a constat faptul că, pauza alimentară are și mai multe părți pozitive. Prin stimularea evoluției activității organismului la nivel celular se echilibrează nivelul glucozei în sânge, se îmbunătățește rezistența față de stres și are loc inhibarea unor procese inflamatorii. De asemenea, se restabilește și echilibrul energetic.
În timpul repausului alimentar de câteva ore, în organism se stimulează anumite procese: de ardere a grăsimilor, de restabilire a ficatului, deoarece de fiecare dată când ne alimentăm se depozitează glicogenul - glucid care este format din legături de glucoză. Vor fi nevoie de aproximativ 10-12 ore pentru a elimina aceste rezerve din ficat și va începe procesul de ardere a grăsimilor.
Astfel, respectând regimul de pauză alimentară, la nivel celular se intensifică procesul de protecție a organismului prin eliminarea și restabilirea moleculelor afectate.
Cercetările clinice mereu demonstrează rezultatele obținute în urma regimului pauzei alimentare în cazul bolilor cronice, inclusiv obezitatea, diabet, maladii cardiovasculare, cancer și schimbări neurodegenerative ale creierului.
Pentru organismul uman, rezultatul acestui proces se poate evidenția după 4 săptămâni prin: scăderea în greutate, nivelul de glucoză în sânge scade, la fel și nivelul de insulină, colesterol și trigliceride se diminuează. Greutatea corporală excesivă reprezintă o cauză pentru dezvoltarea diverselor maladii legate de vârstă, precum și boala Alzheimer. Adică, practicarea unui regim alimentar echilibrat va preveni apariția acestor maladii. De asemenea, pauzele alimentare acționează pozitiv asupra creierului.
Urmând un astfel de regim alimentar, persoana nu pierde din masa musculară, fapt ce se atestă după dietele hipocalorice, deoarece viteza proceselor metabolice rămâne neschimbată sau se poate intensifica.
Această metodă are și unele excepții, de aceea, trebuie să fie indicată strict de medicul dietolog și nutrioționist. De asemenea, dacă pacientul are anumite patologii va fi nevoie de introdus anumite tipuri de alimente sau de exclus în dependență de problemă.
Dorești o consultație? Completează formular:
Ciclul menstrual - detalii pe care nu le cunoști mai multe