Что такое фракционное лазерное омоложение ?
Mulți dintre pacienții noștri întâlnesc astfel de probleme ca apariția ridurilor fine și superficiale, pielea devine uscată, apare pigmentația, se acutizează acneea, iar aspectul tenului pare obosit. Toate aceste manifestări deseori apar după finisarea sezonului de vară.
Una dintre cauzele cele mai importante ce contribuie la înrăutățirea calității și texturii tenului reprezintă tulburarea funcției de barieră a pielii. Acest proces are loc atunci când pielea nu a fost suficient protejată, astfel ea începe de sine stătător să se opună activ factorilor nefavorabili prin îngroșarea stratului cornos, ceea ce declanșează, la rândul său, deshidratarea pielii. Melanocitele sintetizează mai mult pigment și deseori neuniform, astfel apare hiperpigmentația pielii.
În acest articol veți găsi 5 metode de combatere a celor 5 probleme ale pielii ce apar după finisarea sezonului de vară.
1. Formare ridurilor superficiale și relieful neuniform al pielii
Pielea are funcția de a se proteja față de razele solare și nu permite degradarea celulelor. Datorită îngroșării stratului cornos al stratului epidermic, tenul capătă o barieră de protecție și astfel de schimbări nu acționează favorabil asupra sănătății pielii. Din cauza acestui proces relieful pielii devine neuniform și are loc formarea ridurilor superficiale.
În rezolvarea acestei probleme se utilizează peelingurile pe bază de enzime (fermenți). Prin procesul de exfoliere a celulelor moarte, stratul epidermic va deveni mai subțire și pielea va fi mai netedă, aceasta va contribui și la diminuarea ridurilor superficiale fine.
Peeling-urile cu o concentrație mai mare de acizi fructiferi vor fi utilizate mai târziu, deoarece în luna septembrie soarele este destul de activ.
2. Deshidratarea și uscarea pielii
Vara, hidratarea pielii la nivelul stratului superficial este mai redusă. Este o metodă prin care pielea se protejează față de razele solare, iar stratul cornos îngroșat și deshidratat reține razele UV.
Pentru restabilirea și hidratarea pielii se vor utiliza măști hidratante, măști ce conțin acid hialuronic, măștile alginate și altele. Ele vor ajuta ca stratul cornos să-și echilibreze nivelul hidric.
O astfel de îngrijire va permite reabilitarea pielii, hidratarea intensă și va ajuta la diminuarea ridurilor superficiale.
Se recomandă de efectuat aceste proceduri peste o zi până la restabilirea completă a pielii și a funcțiilor ei sau puteți cere sfatul medicului cosmetolog.
3. Acutizarea și dezvoltarea acneei
Microbiomul pielii reprezintă stratul viu protector al pielii, care nu permite înmulțirea și migrarea bacteriilor patogene (dăunătoare). Aceste microbiome exercitând funcția de protecție, mențin pielea într-o stare sănătoasă. Însă, pe timp de vară, pielea poate pierde o astfel de protecție. Cauza principală ar fi efectul bactericid al razelor UV și datorită expunerii excesive la soare suferă microbiomul pielii.
De aceea, persoanele ce au probleme cu acneea, la început pot observa o îmbunătățire a aspectului pielii, anume datorită efectului bactericid a razelor solare, care usucă elementele acneice.
Însă, după trecerea unei perioade scurte de timp, starea și funcțiile microbiomului pielii degradează, astfel obținem acutizarea acneei și apar noi elemente inflamatorii.
În cazul în care pielea nu este predispusă spre acnee, anume distrugerea microbiomului pielii poate influența apariția hipersensibilității pielii, deshidratarea, senzație de strângere, hiperemia și reacții alergice.
Metoda de a înlătura această problemă, este restabilirea echilibrului microbiomului și se recomandă cosmetica cu probiotice. Se vor utiliza: emulsii ușoare de curățare a pielii, cremă de zi și ser. În cele mai dese cazuri o astfel de rutină va fi suficientă.
4. Puncte negre, puncte albe și pori dilatați
Porii dilatați și comedoanele deschide/închise, de asemenea sunt o problemă esențială care poate apărea vara. Cauza principală ar fi utilizarea în exces a cremelor cu factor de protecție.
Multe dintre produsele cu SPF formează o peliculă pe suprafața pielii, care împiedică secreția de sebum și exfolierea celulelor moarte, ceea ce provoacă astuparea porilor.
În acest caz, ca metodă de tratament vor fi peeling-urile despre care s-a vorbit mai sus. De asemenea, trebuie de revăzut cu ce produse SPF vă folosiți și de efectuat anumite schimbări.
Dacă faceți parte din categoria persoanele care pleacă dis de dimineață și reveniți seara târziu, fără ca să vă expuneți excesiv la razele solare, atunci se poate de utilizat o cremă cu SPF ușoară și cu indicele mai mic de 50+.
5. Apariția petelor pigmentare (hiperpigmentația)
Apariția petelor pigmentare ocupă locul de top al problemelor după sezonul de vară.
Dar trebuie de specificat că hiperpigmentația poate fi provocată nu doar de acțiunea razelor solare, dar poate fi și dereglări la nivel hormonal, efectuarea procedurilor traumatizante și altele.
De aceea, pentru tratarea hiperpigmentației este nevoie de analizat fiecare caz individual și cele mai deseori, pentru înlăturarea estetică a petelor pigmentare vor fi nevoie de efectuat anumite proceduri.
Dacă totuși cauza principală a hiperpigmentație a fost indusă de soare, atunci se poate de corectat respectând anumite reguli:
Se va utiliza cremă cu SPF 30+ și în cazurile când indicele UV este scăzut.
Tratamentul nu se va începe cu produse pe bază de acizi și retinol. Deoarece, în luna septembrie, soarele este destul de activ. Pentru început ar fi bine de o reabilitare a tenului - se va restabili nivelul de hidratare, microbiomul pielii, nivelarea texturii și reliefului.
Se poate utiliza ser cu vitamina C, care va ajuta la uniformizarea culorii pielii.
Cum s-a menționat și mai sus, se vor utilizat peeling-uri enzimatice, măști hidratante, produsele cosmetice cu probiotice, vor ajuta la normalizarea funcțiilor pielii și sinteza de melanină.
Dacă peste 2-3 luni nu vor fi schimbări, va fi nevoie de consultat medicul dermatolog cosmetolog, care vă va ghida să aveți o îngrijire la domiciliu adecvată și se vor efectua de asemenea proceduri de tratament profesionale.
Dorești o consultație? Completează formular:
Что нужно делать для того, чтобы снижать вес? mai multe