061165622

Chișinău, blvd Dacia 24/2

CICLUL MENSTRUAL - DETALII PE CARE NU LE CUNOȘTI

16.09.2020

Ciclul menstrual - o temă simplă, dar care conține o serie de întrebări pe care nu le cunoști. Pentru a afla răspunsul la ele, am consultat-o pe Pleșacov Ana, medic ginecolog.


Ciclul menstrual reprezintă o totalitate de schimbări fiziologice ce se produc în organismul unei femei în perioada fertilă sub influența hormonilor. Mecanismul de reglare a ciclului menstrual este foarte complex și este realizat printr-o interconexiune în sistemul scoarță cerebrală ➡️ hipotalamus ➡ hipofiză ➡ ovare ➡ uter ➡ vagin.


În perioada fertilă (maturitate sexuală), caracterul ciclului menstrual depinde de starea funcțională a fiecărui nivel din acest sistem, iar în calitate de indicator al funcției menstruale normale servesc menstruațiile regulate.


Vârsta medie pentru apariția primei menstruații este de 11-14 ani și se numește MENARHA. Pe parcursul primilor doi ani de la instalarea menarhei, ciclurile menstruale pot fi neregulate, deoarece este nevoie de o perioadă de timp pentru a obține un echilibru hormonal. Ulterior, majoritatea femeilor au un ciclu menstrual regulat.


Durata unui ciclu menstrual reprezintă intervalul de timp de la prima zi de sângerare până la ziua ce precede următoarea menstruație. Acest interval de timp poate dura între 21 și 35 zile (în mediu 28 de zile), dar variază de la o femeie la alta și de la un ciclu la celălalt.


Dacă ciclul menstrual se repetă mai des de 21 de zile, aceasta poartă denumirea de POLIMENOREE. Dacă acesta se repetă mai rar de 35 de zile - OLIGOMENOREE. Lipsa ciclului menstrual mai mult de 6 luni reprezintă AMENOREEA și necesită consultația medicului ginecolog pentru a depista cauza acestei dereglări.


În normă sângerările trebuie să dureze 3-5 zile. Dacă se depistează MENOMETRORAGIA, adică sângerările menstruale devin abundente (cantitate mai mare de 30-50 ml) și durează mai mult de 7 zile, atunci se indică consultul medicului ginecolog. Cauzele apariției acestor dereglări pot fi:

🔸tulburări hormonale și tiroidiene;

🔸disfuncția ovariană;

🔸fibrom uterin;

🔸adenomioză;

🔸endometrioza;

🔸dispozitivele intrauterine;

🔸cancerul uterin sau ovarian;

🔸schimbări ale stilului de viață;

🔸stresul și suprasolicitarea fizică.


Orice început are un sfârșit. La fel și ciclul menstrual 🙂 Vârsta medie pentru încetarea acestuia se consideră a fi 50 ani și această perioadă se instalează cu menopauza, ce este caracterizată prin scăderea producției de hormoni sexuali (estrogen și progesteron).


FAZELE CICLULUI MENSTRUAL 


Ciclul menstrual face parte din dezvoltarea și evoluția normală a unei femei, cu toate acestea este un fenomen de multe ori învăluit în mister și necunoscut în totalitate.

Știați că ciclul menstrual are trei faze? Vedeți mai jos care este denumirea lor și cum se manifestă:


1️⃣ Faza foliculară – începe cu prima zi de menstruație și durează aproximativ 10-14 zile. În această fază, sub influența hormonului hipofizar FSH, are loc maturizarea foliculilor la nivelui ovarian. Acești foliculi conțin ovule imature și doar unul din ei va fi ales pentru maturizare completă și ovulație. Acest folicul devenind matur secretă în circulație estrogen (hormon sexual cu influență asupra structurilor din uter, vagin, sistemul musculo-scheletal, proceselor metabolice, libidoului, ș.a). Estrogenul secretat v-a produce modificări la nivelul mucoasei uterine și va modifica caracterul mucusului cervical (acesta v-a deveni mai puțin vâscos, facilitând trecerea spermatozoizilor din vagin în cavitatea uterină).


2️⃣ Ovulația - procesul de eliberare a ovulului din foliculul matur sub influența hormonilor hipofizari. Acest ovul este captat de către trompa uterină pentru a fi fecundat. Dacă ovul nu este fecundat în decurs de 24 ore, atunci acesta se va dezintegra la nivelul trompei uterine. Faza ovulatorie sau ovulația nu reprezintă în sine o zi fixă a ciclului menstrual, ea poate varia de la un ciclu la altul. S-a stabilit că dacă ciclului menstrual este regulat, ovulația survine între ziua a 10-a și a 14-a a ciclului.


3️⃣ Faza luteală – începe după ovulație și are o durată de 14 zile. După eliminarea ovulului, foliculul restant se va transforma în corp galben ce va secreta progesteron (hormon ce ajută endometrul să se pregătească pentru implantarea ovulului fecundat). În lipsa instalării unei sarcini, această fază se încheie cu prima zi a menstruației. În acest fel ciclul se reia din nou.

<p>Autor: Pleșacov Ana</p>

Autor: Pleșacov Ana

medic ginecolog

Dorești o consultație?  Completează formular:Top 5 probleme ale pielii și 5 soluții

mai multe

Что такое фракционное лазерное омоложение ? 

mai multe

Telefon: 061165622

blvd. Dacia 24/2

E-mail: estetexpert@gmail.com