Procesul de descuamare a pielii reprezintă desprinderea celulelor moarte sub formă de scuame ce pot fi vizibile pe suprafața pielii. Exfolierea este metoda care ajută la înlăturarea acestor cojițe.
Exfolierea și descuamarea pielii reprezintă o problemă destul de des întâlnită. Mulți dintre noi simt cum piele devine întinsă după spălare, apare iritația și mâncărime după schimbarea produselor cosmetice de îngrijire, senzații neplăcute după expunerea îndelungată sub razele solare sau frig. Deseori, procesul de descuamare se manifestă dis de dimineață fără o anumită cauză. Cel mai des suferă femeile, ceea ce se explică prin hiperactivitatea glandelor sebacee.
Înainte de a indica un anumit tratament sau îngrijire contra descuamării permanente a pielii, este nevoie să aflăm etiologia apariției acestei probleme. De exemplu, la copii, apariția scuamelor este un simptom al alimentației incorecte sau ca răspuns la o reacție alergică. Pentru ca pielea să înceteze acest proces, se recomandă de corectat regimul zilnic, se vor exclude produse patologice cu risc sporit (alergice).
La bărbați, procesul de descuamare apare după bărbierit sau din cauza utilizării produselor de îngrijire necorespunzătoare. Persoanele ce au un ten sensibil predispus spre iritații trebuie să atragă atenția la cremele speciale care trebuie să conțină substanțe hipoalergice. Aceasta va ajuta ca pielea să nu fie uscată și iritată. Apariția roșeții va fi un semn alegerii greșite a gelulului sau spumei pentru spălat fața.Alte cauze care provoacă uscarea pielii la bărbați este alimentația incorectă, stresul, modul de viață nesănătos (alcoolul, fumatul).
Cauzele deshidratării pielii la femei sunt diferite de cele enumerate mai sus. Acestea pot fi: schimbări la nivel hormonal, deficit de vitamine, intoxicarea organismului, deficit de apă potabilă, respectarea unor diete stricte, alegerea produselor de îngrijire incorect, cosmetică decorativă de proastă calitate, prezența unor microtraume.
De asemenea, alte cauze tot importante și care provoacă descuamarea pielii sunt bolile dermatologice, precum: eczemele, psoriazisul și altele.
Dacă procesul este de lungă durată, aproximativ 2-3 săptămâni, atunci trebuie de consultat medicul dermato-venerolog, pentru a indica tratamentul corect. Dacă procesul de descuamare are caracter sezonier și de scurtă durată, se va putea trata de sine stătător.
Metodele tradiționale vor fi consumul de apă potabilă necesară pentru a echilibra nivelul hidric în organism. Cu cât mai multă apă se va consuma, cu atât organismul și pielea vor fi hidratate. Primele semne de deshidratare apar de obicei în regiunea aripilor nazale, zona între sprâncene (glabela) și va fi nevoie de aplicat creme nutritive și hidratante.
Din categoria produselor pentru spălarea feței, se vor alege acelea ce au proprietatea de a hidrata și care nu usucă pielea. De exemplu: geluri și loțiuni și renunțați la săpunuri. Pielea se va șterge cu un prosop curat și delicat. În perioadele de trecere de la un sezon la altul se poate de aplicat creme nutritive, ce conțin vitamine și microelemente. Acestea au capacitatea de a forma o peliculă protectoare și se va menține echilibrul hidric.
Dacă pielea se exfoliază foarte des, atunci se recomandă de utilizat un scrub ce conține abrazive delicate și mici. În regiunea aripilor nazale se va aplica pe noapte o cremă nutritivă într-un strat gros, care se va absorbi și va hidrata pielea.
Dacă semnele descuamării nu vor dispărea, atunci trebuie de adresat la medicul cosmetolog.
Cu toții ne aflăm în situația când nu știm ce să facem și cum să îngrijim tenul corect.
Recomandarea nr 1 va fi renunțarea la obiceiurile vicioase (fumatul, alcoolul) și atingerea feței cu mâinile murdare, care poate provoca iritația. Altă regulă importantă de respectat va fi renunțarea scurgerii elementelor inflamatorii acneice, deoarece aceasta poate declanșa dezvoltarea infecției și apariția iritației. Atrageți atenția la zonele delicate și îngrijiți mai minuțios fără a acționa agresiv. Cosmetica decorativă trebuie mereu înlăturată, deoarece aceasta provoacă uscarea, inflamarea și întinderea pielii. Acest tip de cosmetică se înlătură cu produse speciale, dar care conțin componenți delicați și hidratanți. Apoi se va șterge fața cu loțiune tonică, pentru a elimina excesul de cosmetică și se va aplica o cremă hidratantă.
Respectați regimul alimentar, iar în sezonul rece consumați mai multe alimente bogate în vitamine și minerale. Excludeți alimentele prea grase, care acționează negativ și asupra altor sisteme ale organismului, iar dietele cu deficit de substanțe nutritive acționează negativ și asupra pielii.
Pentru a alege cosmetica de îngrijire potrivită trebuie de citit mai întâi compoziția și de exclus produsele ce conțin alcool, deoarece sunt cauza deshidratării stratului dermic al pielii.
Înainte de a aplica cosmetica decorativă, pielea trebuie să fie curată, se va aplica mai întâi crema hidratantă și cea de protecție cu SPF.
Dacă semnele exfolierii nu vor dispărea, atunci trebuie de adresat la medicul dermatolog cosmetolog pentru a trece un curs de proceduri de reabilitare și hidratarea intensă a pielii sau se va indica un tratament eficient în cazul în care procesul de descuamare este provocat de o anumită patologie.
Despre metodele de tratament vom discuta în articolul următor: Metode și tipuri de exfoliere
Dorești o consultație? Completează formular:
Metoda cea mai eficientă de tratare a ridurilor mimice mai multe...
Ce proceduri sunt permise și interzise când ai dermatita atopică? mai multe