De ce pielea se descuamează și se exfoliază mereu? mai multe
Dermatita atopică este o maladie cutanată inflamatorie de etiologie multiplă, care se caracterizează prin prurit (mâncărimi), cu o evoluție cronică și localizare diversă.
Pacienții cu dermatită atopică deseori se adresează către specialistul cosmetolog cu următoarele probleme: piele uscată, cu cruste, iritație, descuamare și riduri premature. De asemenea, multe produse de îngrijire provoacă deseori reacții.
La femei aceasta provoacă nu doar disconfort fizic, dar și emoțional (jenă față de imperfecțiunile pielii produc un mare complex intern). Cu cât mai repede și la timp va fi diagnosticată dermatita atopică va oferi șansa ca tratamentul să fie efectiv și de lungă durată.
Există 3 stadii de dezvoltare a dermatitei. În faza acută pielea devine roșie, este prezent edemul facial, apar pete și vezicule, se simte usturime. Următoarea fază se caracterizează prin usturime, mâncărimi și cruste. Pielea se descuamează și apar leziuni. Încep să apară și alte simptome mai generale, cum ar fi dureri de cap, temperatura corpului ridicată. Forma și stadia cronică nu se tratează și au loc recidive.
Etiologia dermatitei: cosmetică necalitativă, pielea grasă, tulburări hormonale, factorii ereditari, sedentarismul, nerespectarea regimului alimentar, stresul, accese de panică și suprasolicitarea.
Există mai multe tipuri de dermatită: alergică, forma atopică, cortizonică, de contact, periorală și seboreică.
Diagnosticarea și simptomele prezente la pacienții atopici sunt:
-uscarea pielii, descuamare permanentă și formarea crustelor, scărpinatul
-hiperpigmentația pielii în zona periorbitală
-cheilita (prezența leziunilor inflamatorii)
-dermografism alb (apariția unor dungi albe pe piele)
Deseori acești pacienți nu cunosc că au dermatită atopică, dar observă că pielea lor este sensibilă, este prezent pruritul și este mereu uscată. De asemenea, rudele apropiate pacientului tot se ciocnesc cu astfel de problemă.
Situația se poate înrăutăți în sezonul rece al anului, iar vara dimpotrivă se calmează.
Pe corp pot fi observate semne în urma scărpinatului.
Proceduri permise în dermatita atopică:
-Terapia cu microcurenți - în rezultatul efectuării acestei proceduri are loc sinteza de proteine, lipide, ADN, îmbunătățirea diviziunii celulare și regenerarea tisulară.
-Biorevitalizare cu acid hialuronic - astfel de procedură va hidrata bine pielea și va preveni apariția semnelor de îmbătrânire.
-Masajul facial
-Proceduri destinate tenului sensibil
Deși pot să apară și la astfel de proceduri reacție alergică, dar fiecare dintre noi dorește să arate bine, să aibă o pielea sănătoasă și tânără.
Proceduri interzise pacienților cu dermatită atopică:
-Mezoterapia facială în care se utilizează componenți alergici - cu cât compoziția este mai diversificată cu atât este mai mare riscul de a avea o reacție alergică.
-Peelinguri pe bază de acizi - nu se recomandă de utilizat nici cele mai superficiale peelinguri chimice, deoarece pot provoca mâncărimi, iritație și hiperemie (roșeață). Dar, ca metodă de curățare profundă se poate de utilizat peelingurile pe bază de enzime (fermenți).
-Plastica de contur cu preparate ce conțin lidocaine (anestezic) - pentru pacienții ce suferă de dermatită atopică nu se recomandă preparatele cu adaosuri, deoarece pot provoca reacție alergică.
-Microdermabraziune (peeling cu diamante) - este o procedură destul de agresivă pentru pielea fină și care are o protecție scăzută a stratului epidermic.
-Utilizarea produselor cosmetice pe bază de uleiuri eterice pot provoca reacții negative.
Înainte de a efectua astfel de proceduri sau a procura cosmetică de îngrijire a pielii, asigură-te că este de calitate bună și corespund recomandărilor medicului dermatolog.
Dorești o consultație? Completează formular:
Metoda cea mai eficientă de tratare a ridurilor mimice mai multe...